Svědění, pálení, nepříjemný výtok … a to vše na místě, o kterém byste raději pomlčely. Vaginální mykóza patří k nejběžnějším infekcím ženského pohlavního ústrojí a s létem se riziko jejího výskytu zvyšuje. Odhaduje se, že v produktivním věku trpí vaginální mykózou asi 75% žen nejméně jednou za život, polovina z nich pak opakovaně a zhruba 5% chronicky. Vaginální mykóza se častěji objevuje u žen užívajících hormonální antikoncepci nebo antibiotika nebo u diabetiček. Svědivý pocit, který mykózy doprovází, se stupňuje v klidu v noci; vliv na jeho intenzitu má i teplo pod peřinou. Příčinou bývá v drtivé většině případů kvasinka Candida albicans, resp. kvasinky rodu Candida samy o sobě nevedou k onemocnění, ale v případě narušení rovnováhy poševní sliznice se dají do pohybu.

Poševní rovnováhu může narušit např. nadměrné pocení, neprodyšné spodní prádlo, zvýšený příjem cukrů, nesprávná intimní hygiena či koupání v neznámé vodě. Ke koupání je vhodné využívat pouze vodní plochy, kde je kvalita vody kontrolována. Během koupání v bazénech je rizikem také chlorovaná voda, jelikož vysoký obsah chloru ve vodě narušuje přirozené pH pochvy. Koupání v moři naopak nevadí – mořská sůl má antiseptické účinky, takže nejsou nutná žádná zvláštní opatření. Také mokré plavky přispívají k zapařování, pocení, mění pH pochvy a mohou způsobit prochlazení pánve. Schnoucí plavky tedy kvasinkám svědčí, proto byste se měly po koupání vždy převléknout.

Pokud se mykóza i přes uvedená opatření projeví, v první řadě zapomeňte na přehnaně důslednou hygienu. Poševní rovnováha je velice křehká a v tomto případě skutečně platí, že „méně je někdy více“. Častější sprchování a nadměrná tělesná hygiena mohou vést k narušení přirozené poševní mikroflóry.

Léčba vaginálních mykóz spočívá v zavádění vaginálních kapslí či tablet, případně v aplikaci mastí nebo krémů na vnější podrážděnou část genitálu. U mužů se samozřejmě používá pouze mast. Při mírných obtížích je vhodné si pořídit některý z volně prodejných přípravků pro lokální léčbu. Samoléčba je možná, pokud si je pacientka jista vaginální mykózou.

Navštívit lékaře je nutné, pokud:

  • jste těhotná
  • jste onemocněla vaginální mykózou poprvé
  • nemoc po aplikaci léků neustupuje a naopak se přidávají bolesti břicha či horečky
  • jste mladistvá
  • máte netypický nebo výrazně zapáchající výtok

Přestože léčba výše zmíněnými antimykotickými prostředky většinou rychle zabírá, mnoha ženám, které tímto onemocněním trpí, se mykóza opakovaně vrací. V takovém případě se osvědčuje podpůrná léčba probiotiky nebo enzymovým preparátem Wobenzym.

Probiotikem v gynekologické oblasti je bakteriální kultura laktobacilů ve formě vaginálních tobolek či globulí. Přípravky obsahují rozličné kombinace laktobacilů, nejčastěji Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus bulgaricus. Jejich hlavním úkolem je jednak štěpení glukózy na kyselinu mléčnou, jež zajišťuje přirozeně kyselé pH v pochvě, jednak produkce peroxidu vodíku, který je ve vyšších koncentracích pro některé bakterie toxický, a jednak produkce tzv. bakteriocinů, což jsou látky bílkovinné povahy s baktericidním (tj. bakterie zabíjejícím) účinkem. Mimoto mohou být probiotické přípravky obohaceny o další látky, např. kyselinu askorbovou, laktát, laktózu aj.

Příznivé působení enzymů, obsažených ve Wobenzymu, se přisuzuje komplexnímu působení v organismu: na zánět působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně podporují imunitní mechanismy potřebné k likvidaci infekcí různého původu.

Novinkou jsou také probiotické tampóny, které jsou na našem trhu dostupné ve třech velikostech – mini, normal a super – a které vám pomohou udržet poševní mikroflóru během vašich dnů.

Závěrem

Vaginální mykóza je v podstatě odpověď organismu na stres, psychickou zátěž, náhlé změny klimatu nebo hormonální změny v těhotenství či menopauze. Jen včasná a správná léčba, případně otevřený rozhovor s gynekologem jsou tou nejlepší cestou k úspěchu.