Tak, je to tady. Jako každý rok se i letos blíží termíny letních dovolených. Jak jste na tom Vy, těšíte se? Umíte sobě i své rodině naplánovat dovolenou tak, aby byla pro všechny příjemným zážitkem? Víte, na co si dát pozor a co všechno zvážit?

Délka dovolené je zásadní

Těm, kdo neumějí kvalitně odpočívat, hrozí podle odborníků zdravotní potíže, ale také syndrom vyhoření nebo postupný rozpad partnerských vztahů či rodiny. Psychologové proto radí odpočívat co nejčastěji – a kromě pravidelného odpočinku určitě nezanedbávejte ani delší dovolené. K tomu, abyste se zbavili stresu a vyčistili si hlavu, potřebujete odpočívat nejméně dva týdny vcelku, a to alespoň jednou za rok!

Hlavní je změna

Ani není tak důležité, kde trávíte dovolenou – to hlavní je opravdu změna. Zkuste cokoli, jen nezůstavejte doma. Místo toho, abyste vypnuli, budete gruntovat, ležet u televize nebo dohánět pracovní resty. Dva týdny utečou jako voda a dovolená jako by nebyla. Nemůžete si dovolit drahý zahraniční zájezd? Nemáte chatu ani chalupu? Třeba vám ji někdo z rodiny nebo přátel na pár dní půjčí nebo na internetu najdete levný pronájem. Pokud skutečně nemůžete nikam odjet na delší dobu, naplánujte si alespoň jednodenní výlety do okolí.

Kombinujte odpočinek s aktivitou

Během dovolené byste měli dělat to, co vás baví, na co během roku nemáte čas a při čem se odreagujete a dobijete energii. Někteří z nás pracují manuálně a nejlépe si odpočinou, když se natáhnou na lehátko pod slunečník, ráno si déle pospí nebo tráví dny na rybách. Jiní vykonávají stereotypní práci v kanceláři a nedostatek vzrušení a fyzického pohybu si vynahrazují tak, že zlézají skály, prohánějí se na vodním skútru nebo skáčou padákem. Co je tedy správné? Odborníci doporučují zkombinovat pasivní i aktivní způsob trávení volna. A fyzické aktivity volit tak, aby pokud možno bavily všechny členy rodiny a byly přiměřené jejich věku i schopnostem.

Bez kompromisu to nejde

Každá rodina je zvyklá trávit dovolenou po svém, ať už lenošením na pláži, poznáváním památek, vysokohorskou turistikou, sportováním, tábořením u rybníka nebo houbařením. Když jsou děti malé, podřizuje se výběr jim. Jakmile povyrostou, situace se zpravidla mění. A tak se stává, že žena touží po moři, muž by nejraději vyrazil na kolo, syna lákají kamarádi pod stan a dcera už se vidí v pařížském Louvru. Tehdy není od věci rozdělit volno na dvě části – jeden týden strávíte spolu, třeba na chalupě, a na týden se ona vypraví s kamarádkou k moři, on bude trhat rekordy v jižních Čechách a také děti si prázdniny zorganizují podle svého. Toho společného týdne byste se ale vzdávat neměli, bývá to dobrá příležitost k upevnění mnohdy váznoucích rodinných vztahů.

S přáteli? Ano, ale…

Nabídli vám přátelé, abyste jeli na dovolenou s nimi? Prázdninový pobyt s jinou rodinou, ať už s příbuznými nebo přáteli, může znamenat větší zábavu pro rodiče i děti. V určitých případech, jako je nehoda, úraz, přepadení, ztráta peněz nebo porucha auta, si navíc obě rodiny mohou navzájem pomoci. Pokud se vám společná dovolená v minulosti osvědčila, nic proti. Jinak si dobře rozmyslete, zda kývnete. Jsou zrovna tihle známí ideálními společníky na cesty? Třeba se až na místě ukáže, že mají odlišné představy o trávení volného času, odlišné tempo, odlišné finanční možnosti. Budete se muset navzájem přizpůsobit – a ne každý je ochoten se podřizovat, obzvláště ne o dovolené.

Letadlem, nebo autem?

Je mnoho způsobů, jak se dopravit na kýžené místo odpočinku. Rodiny s dětmi většinou volí letadlo nebo auto. Obojí má své výhody a nevýhody.

Letadlo vás rychle a pohodlně přepraví na větší vzdálenosti. Vyjde vás to ale podstatně dráž, než kdybyste jeli po vlastní ose, a do zavazadel můžete sbalit jen omezené množství věcí. V letadle mohou cestovat kojenci starší tří měsíců. Děti do dvou let neplatí, musíte je však mít na klíně. Malým dětem zpravidla vadí změny tlaku při startu a přistávání, čemuž se dá odpomoci tak, že jim v inkriminované době dáte pít. Také klimatizace v kabině dětem příliš nesvědčí a podstatnou část dovolené pak prosmrkají, prokašlou nebo dokonce proleží s vysokou teplotou.

Cesta autem je v přepočtu na osobu levnější než letadlo, vlak i autobus a je relativně pohodlná. Do auta můžete vzít téměř vše, co potřebujete. Ovšem řídit je únavné, zejména na větší vzdálenosti a na frekventovaných prázdninových dálnicích. Pro děti upoutané v sedačkách není dlouhé sezení příjemné ani zábavné, proto počítejte s tím, že budete muset často stavět a své ratolesti nějak rozptýlit. Přiměřeně větrejte a klimatizaci nastavte tak, aby rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou byl pět, nanejvýš sedm stupňů a vzduch příliš silně nefoukal.

Aby dovolená splnila svůj účel

  1. Vyberte si alespoň dva týdny volna vcelku.
  2. Změňte prostředí – hlavně nezůstávejte doma.
  3. O dovolené zkombinujte odpočinek s aktivitou.
  4. Pokud máte v rodině různé představy o dovolené, rozdělte ji na dvě části – jednu můžete strávit společně, druhou každý podle svého.
  5. Zvažte, zda právě vám bude vyhovovat společná dovolená s jinou rodinou.
  6. Včas myslete na očkování. (www.ockovani-zahranici.cz, www.ockovacicentrum.cz apod.)
  7. Sjednejte si zdravotní pojištění na cesty do zahraničí.
  8. Před odjezdem zkontrolujte cestovní lékárničku.
  9. Vybavte se opalovacími krémy s odpovídajícím ochranným faktorem.
  10. Kromě obvyklých věcí přibalte repelent a sprej proti hmyzu.