Bolest v krku nás trápí poměrně často – až jedna třetina pacientů přichází do ordinací svých praktických lékařů právě z tohoto důvodu, ačkoli se nejedná o nemoc jako takovou. Většinou jde o lehčí příznaky spojené s onemocněním dýchacích cest a spíše vzácně může jít o projev vážnějšího onemocnění. V případě lehkých obtíží lze tento problém zvládnout samoléčbou. Pokud se bolest v krku objevuje dlouhodobě či opakovaně, je vhodné navštívit lékaře. Jednak vyloučí vážnější onemocnění a pak, bolest v krku může v extrémních případech vést k podstatnému omezení příjmu potravy a tekutin, což může mít na organismus negativní dopady.

Bolest v krku je nejčastěji provázená zarudnutím a otokem, škrábáním, pálením, chrapotem či potížemi při polykání. Nejčastější příčinou je zánět. Jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu na cizí podněty – přítomnost virů, bakterií, kvasinek – či mechanického poranění. Je velmi těžké rozlišit virovou a bakteriální infekci dýchacích cest, neboť příznaky jsou podobné – bolest, otok, pálení, zarudnutí, ztížené polykání, pocit knedlíku v krku. Řešením je co nejdříve potlačit zánět, čímž ustoupí výše uvedené příznaky, které jej provází. Objeví-li se teplota nad 38 stupňů Celsia, je nutno navštívit lékaře, který může zvážit nasazení antibiotik.

Nemocí projevujících se bolestí v krku je však mnohem více. Ohlašuje se tak například i závažnější mononukleóza, refluxní choroba jícnu (známé pálení žáhy) či zvětšená štítná žláza. Důvodem ovšem mohou být také alergie, znečištěné ovzduší, tabákový kouř nebo suchý vzduch.

Léčba

Menší potíže se řeší samoléčbou. Bolest v krku lze účinně zmírnit volně prodejnými přípravky na bolest v krku ve formě pastilek, sprejů či roztoků. V lékárně je k dispozici mnoho preparátů s různými účinky. Při výběru je důležité, aby přípravek působil protizánětlivě, proti bolesti a škodlivým mikroorganismům v krku a dutině ústní (přípravky Orofar, Tantum Verde, Strepfen, Bioparox aj.). Protizánětlivý účinek v praxi znamená zmenšení otoku v krku a usnadnění polykání. Analgetické působení přináší rychlou úlevu od bolesti v krku spojené se zánětem. Proto je vhodné vybrat takový volně prodejný registrovaný lék, u kterého jsou všechny tyto účinky klinicky ověřené.

Jistě si také pamatujete osvědčené recepty našich babiček. Ačkoli se jejich účinek nedá srovnávat se současně dostupnou léčbou, mnohé z nich mají racionální základ. Řada z nich je spojena s cibulí (cibule s medem či cukrem), jež se považuje za přírodní antibiotikum, kromě toho také pomáhá rozpouštět hlen a usnadňuje tak jeho vykašlávání, a má také protizánětlivé účinky. Zvláště při bakteriálních angínách může nemocnému ulevit a vhodně doplnit konvenční terapii.

Při léčbě by se organismus neměl přetěžovat, ideální je si na pár dní lehnout. Samozřejmě je důležité dodržovat pitný režim (zvláště při horečkách) a absenci kouření. Uzdravení napomáhá i suchý zábal krku. V případě bakteriálních angín se osvědčil Priessnitzův zábal – na krk se dá mokrá, vyždímaná látka (nebo např. kapesník) namočená ve vlažné vodě, přes ni silnější suchá látka, případně ještě šála. Zábal se sundá zhruba po hodině, může se opakovat několikrát denně.

Pokud je bolest v krku doprovázena vysokými teplotami a polykacími obtížemi, je třeba vyhledat praktického lékaře. Ten po prohlédnutí ústní dutiny a podle dalších příznaků (charakter bolesti, doba jejího trvání, okolnosti jejího vzniku a zhoršování, popř. stěru z krku a mandlí) zahájí léčbu. Bakteriální infekce se obvykle léčí antibiotiky, u virové se snižuje teplota a používají se přípravky omezující bolest v krku. Lékaře je také třeba vyhledat vždy, pokud bolest v krku trvá déle než týden, nebo je doprovázena závažnějšími či neobvyklými příznaky (ztížené dýchaní a polykání, bolest čelistních kloubů, krev ve slinách či bolest v uchu).

Má-li praktický lékař podezření na závažnější nemoc, odešle vás k otorhinolaryngologovi (ORL).

Závěrem snad  lze jen doporučit dodržovat základní hygienická pravidla a návyky, zvláště v období vyššího výskytu infekcí je třeba si dobře mýt ruce, používat vlastní příbor a sklenici a snažit se vyhýbat kontaktu s nemocnými.