Tonzilitida čili angína je akutní zánět krčních mandlí způsobený nejčastěji bakteriální infekcí, přibližně u 10 procent případů však bývá původce i virového či mykotického původu. K jejímu šíření dochází prostřednictvím kapénkové infekce v období větších klimatických změn. Obyčejné škrábání v krku, bolest nebo zarudlá sliznice obvykle neznamenají vážné potíže a lze je léčit domácími prostředky. Angína je naopak onemocnění, které by měl posoudit lékař – zduření a bolestivost ztěžují polykání, v těžkých případech může dojít k šíření infekce (abscesy, otoky, postižení kloubů, ledvin či kardiovaskulárního systému).

Diagnóza a základní léčba

Infekční zánět tonzil (patrových mandlí) postihuje obvykle děti, nejčastěji v zimě a na počátku jara, ale může se objevit v kterémkoli věku a kdykoli. Mandle jsou lymfatickou tkání bránící organismus před mikroorganismy, které mohou do těla proniknout společně se vzduchem nebo potravou (nosem nebo ústy).  Patrové – krční – mandle tedy hrají důležitou roli v ochraně organismu především před infekcemi horních dýchacích cest. Rostou spolu s dítětem a největší velikosti zpravidla dosáhnou asi v 7 letech věku. Přibližně od 10 let se postupně zmenšují; do této doby se dětský organismus musí vyrovnávat s různými infekcemi.

Inkubační doba se pohybuje od jednoho do čtyř dnů. První příznaky – nepříjemná bolest a škrábaní v krku – se zhoršují při polykání. Mandle jsou zarudlé a oteklé, často pokryté bílými flíčky. Dostavuje se únava, bolest hlavy a kloubů. Horečka ani zvětšené mízní uzliny nejsou podmínkou, ne u každého pacienta se tyto projevy dostaví. Pokud bolest v krku trvá déle než dva dny, anebo je hodně silná, dojděte si k lékaři.

Angína bývá mylně považována za banální onemocnění, avšak její přechození může mít za následek nebezpečné komplikace. Dostane-li se infekce do hlubší tkáně hltanu, vzniká hnisavé ložisko (absces), které je nutné chirurgicky odstranit, protože by se zánět mohl šířit dále do organismu. Neléčená angína může způsobit akutní selhání ledvin (hlavně u dětí), další komplikací může být vypuknutí revmatické horečky, která často zanechává trvalé následky na kloubech a srdci.

Pro vyléčení je nutný klid na lůžku a obvykle i antibiotika, s jejichž pomocí se ve světě podařilo výskyt potíží souvisejících s angínou minimalizovat, podmínkou je však přesné dodržení dávky a délky užívání. Kromě antibiotik jsou hojně využívána i kloktadla nebo pastilky, které snižují bolest v krku a pomocí antiseptických látek zmírňují zánět. Důležité také je pamatovat na přísun dostatečného množství tekutin. Nepříjemné pocity postiženého vyburcují i k větší konzumaci vitaminu C (v ovoci a zelenině), anebo vitaminového doplňku, jichž lékárny nabízejí nepřeberné množství. Osvědčil se rovněž Priessnitzův zábal – na krk se dá mokrá, vyždímaná látka (nebo např. kapesník) namočená ve vlažné vodě, přes ni silnější suchá látka, případně ještě šála. Zábal se sundá zhruba po hodině, může se opakovat několikrát denně. Pokud trpíte nehnisavým typem angíny, můžete vyzkoušet například čaj z květu heřmánku, lipového květu a listu meduňky. Horečku snižují vlažné koupele a pořádné vypocení.

Odstranění mandlí

Dříve se krční mandle chirurgicky odstraňovaly daleko častěji než dnes, bývala to jedna z rutinních operací. V současné době se k jejich operativnímu odstranění přistupuje zejména při výskytu chronické infekce a opakovaných streptokokových angín, u nichž hrozí riziko komplikací. Obvykle se k operaci přistupuje v případech pěti a více opakovaných infekcí během roku ve dvou po sobě následujících letech. Indikací k chirurgickému odstranění krčních mandlí bývá například také podezření na nádor.

Tonzilektomie (chirurgické odstranění krčních mandlí) se provádí na odděleních ORL v celkové anestezii a obvykle bývá indikována v dětském věku. Během zákroku lze současně odstranit i tzv. adenoidní vegetaci (nosní mandli). V posledních letech využívá i v tomto směru řada pracovišť možností radiofrekvenční a laserové terapie, která je méně invazivní.